Frozen.Vodka pisze:
"Sony 707/717 są rewelacyjnymi aparatami, ale w wąskim przedziale zastosowań"
Pardąsio ale czego spodziwałes się od typowo amatorskiej zaawansowanej hybrydy, za takie pieniądze, może jakieś konkrety?
Można się spodziewać różnych rzeczy - większość aparatów tej klasy jest dobra lub bardzo dobra ogólnie. 7x7 jest ogólnie dobry, a określonych zastosowaniach rewelacyjny.
Frozen.Vodka pisze:
A to co ????
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Tak sie składa że mam canona 20d z Elka 70-200 i zapewniam, że to właśnie Canon bije na głowę SONY nawet w nocy;)
Ja wiem, że może być ciężkie do przełknięcia w związku z tym, ile kosztuje Twój sprzęt, ale niestety miałem okazję osobiście robić pewne porównania, i sorry, 20D robi fajnie, ale 717 robi lepsze. Nie wiem jak Sony rozwiązało sprawę zwiększenia dynamiki półcieni przy długim naświetlaniu, ale udało im się coś absolutnie niesamowitego. Matryca z 20D i algorytmy w DIGIC II depczą im po piętach, ale to jeszcze nie jest to. Nic nie poradzisz...
Frozen.Vodka pisze:
Nie rozumiem jak w ogóle można porównywać hybrydę z lustrzanką????
A normalnie, robisz zdjęcia w podobnych warunkach i porównujesz. Proste jak budowa cepa.
Frozen.Vodka pisze:
Jakbyś nie zauważył Sony ma jeden z najjaśniejszych obiektywów w swojej klasie...
No ma, i w czym polepsza to wygląd zdjęć nocnych?
Frozen.Vodka pisze:
Ale co kolega ma na myśli mówiąc jeszcze jeszcze???? Bo chyba nie czasy które są takie same dla wszystkich aparatów
Oczywiście, że nie są takie same, chyba że nie zauważyłeś możliwości przełączania ISO w 20D. W Sony jest zakres ISO 100-400 (i do 800 w 717), przy czym na dobrą sprawę używalne są tylko 100 i 200. Dzięki jasnemu obiektywowi idzie jeszcze wytrzymać niską czułość przy foceniu w zacienionych miejscach bez statywu.
Frozen.Vodka pisze:
[zlosnik] chyba, że mówimy o czasie reakcji aparatu lub zapisu na karte a tu akurat Sony bije wszystko na głowę

Trudno mi polemizować z głupimi żartami.
Frozen.Vodka pisze:
Przepraszam, ale większej bzdury to dawno nie słyszałem, żeby ktoś psioczył na zbyt dokładne odwzorowanie szczególów
Wypada ubolewać, że nie spotkałeś.
Frozen.Vodka pisze:
nie wiem czy wiesz ale dobra optyka właśnie na tym (między innymi) polega
Dobrze wiesz, że 7x7 i 828 mają zaimplementowane dość rozbudowane algorytmy wyostrzania obrazu zczytanego z matrycy. Jeśli nie wiedziałeś, to już wiesz. W przypadku 828 Sony przegięło z tym wyostrzaniem, i jeśli kiedykolwiek przydzie Ci oglądać portrety z tego aparatu, to napewno stwierdzisz, że coś jest nie tak jak być powinno.
Frozen.Vodka pisze:
A to też ciekawe... cóz widać zależy wszystko od fotografującego, ale zapewniam Cię, że nie wychodzi "prawie zawsze" na fioletowo
Nie musisz mnie zapewniać, używałem tego aparatu 2 lata, i zbyt dobrze wiem z czym sobie nie poradzi.
Frozen.Vodka pisze:
A to dopiero rewelacja!!!
Jeszcze nie widziałem aparatu tej klasy który miałby szumy przy takiej czułości!
Yyy... żartujesz, prawda?
![[totalszok]](./images/smilies/totalszok.gif)
Frozen.Vodka pisze:
No cóż, skoro nie miałeś styczności z tymi aparatami a ja miałem, to pozostaje posłużyć się wynikami niezależnych testów :

Frozen.Vodka pisze:
Bo i nie ma to nic do szumienia matrycy;)
Oczywiście, że ma, bo przy tym samym poziomie technologii wytwarzania, matryca zawierająca więcej punktów będzie miała większe problemy z szumem. Dlatego też 828 ma większe szumy niż 717. A pisząc o cechach 828 miałem na myśli zagadnienie rekompensowania słabej matrycy innymi cechami - w świetle opłacalności zakupu takiego aparatu.
Frozen.Vodka pisze:
Taaaaaaa... od razu widać, że nigdy nie używałeś tych aparatów;) lub okazyjnie.
No i znów pudło, używałem 717 przez ok 2 lata, w tym pół roku jako sprzęt "zarobkowy".
Frozen.Vodka pisze:
Faktycznie 707mke ciężko kupić w dobrym stanie ale 717 i 828 spokojnie.
Rozumiem, że oglądając aparat z zewnątrz potrafisz powiedzieć co i kiedy się w nim zepsuje? Niezły jesteś

Frozen.Vodka pisze:
Pod wieloma względami SONY zostawia w tyle konkurencję: Niebywała wręcz wygoda w trzymaniu i obsłudze aparatu (dokładnie tak jak Mercedes vs reszta świata
Zaczynam poważnie wątpić, czy rzeczywiście kiedykolwiek używałeś 20D. Nie ma natomiast wątpliwości, że nie jesteś na bieżąco ze wspólczesnymi hybrydami i ich ergonomią.
Frozen.Vodka pisze:
i cholernie wytrzymały akumulator słynna Stamina znana z kamer tej firmy;)
Jest świetny, to prawda, ale niestety tani nie jest, i w przeciwieństwie do innych aparatów, dostępne niefirmowe zamienniki do 717 są dużo gorsze niż oryginał.