Dzięki już - temat już opanowany - zostawiam dla pożytku innych ewentualnie
witam, serdeczne pozdrowienia od razu dla Cem, luxw, lukasz 200, AMG, którzy ciepło przyjęli tu nasz Beczkowóz Afrykański Pospolity
(
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... 155#120155)
mam wielką prośbę o pomoc w wyjaśnieniu dziwnych dzwięków i zachowań auta które trudno jest określić (dlatego w wyszukiwarce starych postów nie znalazłem:) a więc po kolei:
1. Moczenie dzienne i nocne:) - auto przy gwałtownym skręcie w lewo i gwałtownym hamowaniu wykazuje oznaki zmoczenia przy prawym tylnym kole, substancja nie pachnie jak ropa, ani jak żaden inny płyn samochodowy - czy jest możliwe żeby woda się gdzieś tam zbierała - jest tego całkiem sporo, plamy wielkości ok połowy leżącego koła...
2. Stalowy świstak - czyli metaliczny dzwięk - pojawia sie przy najwyższych obrotach (brak obrotomierza ale - jak na diesla to one sa juz najwyższe) i wtedy auto bardzo nieprzyjem,nie i głosno metalicznie gwiżdże, poprzendi właściciel zeznał że to może byc w rozrządzie - czy ktoś może miał coś podobnego?
3. Głosy z zaświatów - Na jałowym biegu po puszczeniu sprzęgła chyba jakieś z wału dziwnie dzwięki, odległe ale niepokojące
jeśli ktoś po lekturze stwierdził że rozpoznaje coś lub stwierdził że samochód lub/i autor posta jest nawiedzony to proszę o informację:)
niestety nie dysponuję nagraniami dzwięków, ale dla kolekcjonera jakiegoś mogę nagrać:)
przy okazji chętnie kupię korek do wlewu paliwa zamykany na kluczyk, klapę tylnią do 123 t kombi -1982 najlepiej żółtą:), no oraz chętnie przyjmiemy rady jak przygotować beczkę do wojaży po afryce:)
pozdro Bart (ps. w profilu już własnoręcznie wykonany emblemacik wyprawy - tylko żyrafa kradziona, muszę jeszcze narysować własną:)