MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 03, 2025 10:29 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

No więc...
Jak może ktoś zauważył, od jakiegoś czasu rozglądałem się za jakimś kombiakiem z klimą. Stan rozglądania się mógł trwać jeszcze długo, ale trochę ku mojemu zdziwieniu nagle się zakończył - mianowicie zakończył się nabyciem sprzętu jeżdżącego, bez gwiazdki na masce, rozmiarów i wdzięku stodoły. No właśnie.
Nabyliśmy z Małżonką volvo 940, z silniczkiem volkswagena czyli 2,4 TD, manual. Kolor granat, wypas spory - choć dość typowy dla volvo - w czarnej skórze (bez boazerii), klimatronic, wszystkie szyby i szyberdach w prądzie i zydelki przednie grzane. :P :P :P
Jesteśmy po pierwszym remoncie przedniego zawieszenia, które obfitowało w luzy (niezawodny zakład Asko!). Z tyłu jest pod względem konstrukcyjnym coś w rodzaju ciężarówki i nie było tam nic do roboty.
W największy zachwyt wprawia mnie bagaznik, który już tylko schowkami pod podłogą przerasta, powiedzmy, punto. A między podłogą i dachem to można rozbić ze dwa namioty-chinki. W zachwyt wprawiają mnie też przednie fotele (kanapa z tyłu też chyba fajna, ale za mało się tam nasiedziałem jak dotąd, więc nie wiem).
W najmniejszy zachwyt wprawia mnie zawieszenie, ale po MB to już chyba tak musi być. Troszkę za twardo jakoś... tak stwierdziłem w sobotę na "nadwiślance" z Dęblina do Warszawy - fakt, że jechaliśmy prawie pustym samochodem. Oś tylna jest sztywna... na jakimś sprytnym systemie wahaczy, ale gdzie temu czemuś do beki!!! Problemem pozostaje trochę za duży luz na kierownicy, ale ten typ po tym przebiegu tak ma i zlikwidowanie tego zjawiska wiąże się z wymianą maglownicy, co podobno jest problemem z cyklu "cichy most do W123". Ale spokojnie do przeżycia. Ciekawe, jaki udział w tym odczuciu mają opony - ale z wymianą muszę trochę poczekać z przyczyn finansowych.
Silnik przyjemny, może całość mogłaby być trochę lepiej wyciszona, ale nie każdy wózek to baleron.
Generalnie o taki wóz nam chodziło - potrzebujemy wozić Tytuska i wstawiać wygodnie jego karetę do bagażnika (do beki wchodzi, ale trzeba się naszarpać i wstawić od góry, a tu tylko siup! i już. W sumie wolałbym balerona, ale znaleźć z podobnym wypasem i dobrą historią to ciężko i co najmniej o połowę drożej.
Jeszcze nie wiem, co zrobić z Kundlem, na razie będziemy nim dalej dojeżdżać do pracy (zalałem dziś pierwszą wiosenną porcję OR! [zlosnik] ) i cieszyć się komfortem, sposobem prowadzenia i dźwiękiem silnika...
Trzymajcie kciuki za bezproblemową eksploatację stodoły i za szybki powrót na łono MB! [oczko] (Albo użytkowy w formie W124, albo poprzestaniemy w tej dziedzinie na volviaku i wyposażymy się w coś z chromowanym zderzakiem... ćśśś!)
Jak ktoś ma doświadczenia z tymi autami, to z góry dziękuję za światłe rady. Becker, zdje się masz 740? - szkoda że wpadło mi to w oko przy okazji wątku o kradzieży felg! [szalone] Współczuję, powodzenia w poszukiwaniach i egzekucji.
Pozdrawiam,

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Eeeee, to zdrada z tej kategorii, którą można wybaczyć. Fajne auto, a i części z Anglli nawiezione ostatnio, więc powodzenia! [ok]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Też nieźle. Chyba jednak z nami zostaniesz? Miłego podróżowania życzę. [usmiech] [usmiech]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

[dobra_robota] gratuluje, zrobiłeś dobry zakup!! ogólnie autko bardzo mnie się podoba (teraz mogę się narazić) ale dla mnie jest wygodniejszy od balerona.... jak wskocze w przedni fotel tak wysiadam po 500km i nic mnie nie boli ani podczas jazdy nie wykonuję żadnych ruchów, poprostu płynę ;)
jak dla mnie tylne zawieszenie jest troche za miękkie i za lekkie , nieraz przy ostrym wchodzeniu w zakręt prawie z niego wypadłem.... (czego nie mogę zarzucić baleronowi),
silnik 2,4 pochodzi z dobrze znanego VW LT , jest to dobra jednostka ale trzeba o niego dbać, lubią pękać wałki rozrządu, ale pilnowanie wymiany oleju i pasków rozrządu zapobiega temu.
tak jak pisałeś, w tylnym zawieszeniu nie ma co robić, z przodu też nie jest tak tragicznie, blacha ocynk, więc spokój, zakonserwuj sobie profilaktycznie podwozie dobrym środkiem, to też będziesz spokojny.
jeżeli chodzi o ceny części to są różne.
kupowałem kompletne sprzęgło, nowe w sklepie, płacilem coś koło 350zł,
końcówki drażków ok 20zł /szt , części silnika są tanie, bo to VW, 2,4 to jest 1,6 z dołożonymi dwoma cylindrami ;) , jestem zadowolony z jego osiągów i siły jaką dysponuje ten motorek, bez problemu wyciągnąłem z niego w 5 osób i z pełnym bagażnikiem na autostradzie 200km/h [zlosnik] wyprzedzając przy tym scorpio i omege z gazem (gdyyście widzieli miny tych gości, zdziwienie straszne, że diesel ich wyprzedza :lol: )
z przyczepą też daje sobie super radę (dla mnie MB jest za mulasty, nie ma tego pociągu co volvo).
ja mam 740 więc przód mam bardziej kanciasty, 940 już jest ładniejsze.
życzę udanej eksploatacji!!
aha jeżeli będziesz potrzebował jakiś części to mam volvo 760 na części, więc śmiało pisz ;)
pozdrawiam!!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00