KeyJey pisze:
Nie ma sensu zakladac uzywanych membran. Jezeli to nowe
Mowa o używanych głośnikach

. Zastanów się, czy widziałeś gdzieś zdemontowane membrany nadające się do ponownego użycia, albo chociaż będące w jednym kawałku
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
.
WeebShut pisze:
Ja to nawet metalową kulkę popsuję
Wiem. Czytam co wyprawiasz z każdym ze swoich samochodów
WeebShut pisze:
Jaki koszt membran, pamiętasz może
Wymieniałem 2x 30cm i 4x15cm Piętnastki tanie, ale te duże trochę kosztowały. Coś 3 dychy chyba od sztuki (dawno to było, ale teraz są w podobnych cenach, a wybór jakby dużo większy), ale wg mnie warto. Są o wiele lepsze, nie wiszą na papierze (dokładnie to jakieś coś, co się z wiekiem utlenia, twardnieje i wykrusza), tylko na sprężystej i trwałej piance, więc nie ma mowy o potarganiu się itd.
Trzeba tylko przy wymianie uważać, żeby nie uszkodzić drucików i dobrze przykleić membranę (żeby się cewka nie przetarła gdzieś) I tyle. Teraz może uda się dobrać nawet średnicę otworu - ja musiałem powiększać, więc dodatkowe utrudnienie.
WeebShut pisze:
używane w dobrym stanie można już za 200 kupić
W dobrym powiadasz.... nie zdziw się, jak za chwilę stanie się z nimi to samo

WeebShut pisze:
zastanawiam się czy wogóle się opłaca ?
Ja wymieniałbym. Używanych nie kupuj, jak już to wymień na nowe. Chyba, że pogadasz z BECKER'em, ale prawdę mówiąc, coś nie bardzo wierzę w wymianę membrany za kwotę porównywalną z jej ceną. Ale może rzeczywiście, i w takim wypadku nie ma sensu robić tego samemu!