MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 03, 2025 10:58 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Poza tym mało kto realnie prównuje 15latka z Polski z rówym wiekowo autem z Niemiec. Inne drogi, a przedewszystkim dbałość o auta, coroczne wymiany płynów eksploatacyjnych, częste przeglądy, nei tylko w czasie gwarancji czy naprawa czegoś jak tylko daje o sobie znać a nei czekanie aż dupnie do końca, stawiają kilkunastoletnie auta z zagranicy na tym samym poziomie co kilkulatki używane od nowości w Polsce...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

panowie-smiem twierdzic ze auto uzytkowane na naszych drogach to choc by było ni ebite to bedzie poprzestwiane....takie dziury muszą zniszczyc wszystko-dlatego wole z Niemic takie co ma 5 czy 10 lat nic 4 letnie z PL.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W gre wchodzi takze to iz na badaniu technicznym np. w reichu sprawdza sie praktycznie wszystko a nie tylko to czy samochod moze sie zatrzymac i czy nie cieknie

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

heniekx pisze:
czy nie cieknie

A poza tym diagności są na tyle wyedukowani, że raczej nei stwierdzą patrząc z kanału na moje 2t: "Ale silniczek to ma pan zdrowy, nic nie cieknie!"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A ja mysle ze nie kwestia w tym co sie sprowadza tylko kto sprowadaz, bo nawet jak ktos sciagnie staroc ale wlozy w niego odpowiednio duzo, wymieni co nalezy to to auto bedzie stare ale sprawne, najgorsze to sciaganie bitych aut, zle ich naprawianie, nie wymienianie niczego, no ale takim autem moze byc tez nie sprowadzony a kupiony tu 15 letni Polonez.

Choc przyejmnie byloby gdyby w Polsce jezdzily same nowe auta plus 30-40 letnie rodzynki w przecudnym stanie.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Strasznie mnie denerwują te wypowiedzi w mediach na temat sprowadzanych z zagranicy samochodów, ich wieku i stanu. Przecież obywatele polscy są ludźmi wolnymi, świadomymi i rozumnymi - mają wybór czy mając 15 tys chcą jeździć kupionym w Polsce Fiatem Palio Weekend 2001r. 1,2 LPG, czy może sprowadzonym z Niemiec Passatem TDI z 1996r. No ja wybrałbym Passata, choć to auto 10-letnie.
Jesli mowa o "śmietniku Europy" to nie sądzie żeby ktoś próbował go zrobić z naszego kraju - jeśli już to sami sobie robimy śmietnik, bo nikt nie wwozi nam złomu na siłe- sami sobie wybieramy, kupujemy i przywozimy.

Zgodnie z zesadą swobodnego przepływu towarów, rynek powinien być otwarty , a zakup samochodu w jakimkolwiek kraju Unii Europejskiej jednoznaczny z zakupem samochodu w Polsce. Niestety jeszcze tak nie jest, ale z pewnością kiedyś do tego dojdzie. UE w założeniu ma być traktowana jak jeden rynek, znikną pojęcia sprowadzania samochodów, eksportu, importu itd.

Co jekiś czas ktoś na forum pyta np. jak dobrze kupić beczkę? (ja też kiedyś pytałem). Wtedy odpowiedzi są zgodne - najlepiej w Niemczech!
Ciekawe jak na to zareagowały by media - 25 letnie auto??? :o

Swoją drogą czy ktoś z Was posiada może informacje jaka jest średnia wieku aut zarejestrowanych w Szwajcarii? (jednego z najbardziej ekologicznych krajów Europy )

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pomijając kwestię kompletnych złomów, łatanych kilogramami szpachli i włókna sklanego.
Sądze ze większość sprowadzanych samochodów nie jest wcale w tak złym stanie. Który Niemiec jeździłby samochodem aż ten zacząłby sie rozsypywać? Większość tych samochodów jest po stłuczkach, Niemiec woli sobie za kase z ubezpieczenia kupić nowy wóz a rozbitego nie opłaca się nawet u nich remontować, więc sprzedaje go Polakom. Czy nadaje się ten samochód do naprawy czy nie decyduje pan Władek i składa z dwóch jeden, a potem sprzedaje jakiemuś niezorientowanemu człowiekowi.

Jestem jak najbardziej za ściąganiem używanych aut, ale te kompletnie rozbite nie powinny być wpuszczane na granicy. Wolę jeździć starym W123 niż nowym Seicento -w którym przy jakimkolwiek wiekszym zderzeniu mam niemal zerowe szanse na przeżycie.

Popatrzcie sobie w jakim stanie są np. kilkuletnie polonezy- brak hamulców, rozregulowany układ kierowniczy,nie działające pasy, kupa rdzy i innych usterek- to podstawa. Mam znajomego który gdyby nie badania techniczne, jeździłby bez jakichkolwiek hamulców i najlepiej nic nie naprawiał, przy czym jeździ tym złomem jak wariat i już kilkukrotnie niemal spowodował wypadek.
Zresztą popatrzmy na własne podwórko: sami pisaliście niedawno że PZU sprzedaje samochody przeznaczone do kasacji prywaciarzom i wcale ich nie obchodzi że przekoszony i połatany samochód powoduje niebezpieczeństwo.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00