MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 03, 2025 10:58 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja lubie samochody!!!
Nie rozumiem ludzi dla ktorych jedna pasja jest gorsza od drugiej, kazdy ma jakiegos hopla ale trzeba byc tolerancyjnym wtedy i nas beda tolerowac.
lysy2 pisze:
ja podchodze do tematu tak:
auto ma imie "Perelka" i jako noszaca to miano jest traktowana jak perelka.
ostatnio mialem dyskusje z kolega, ktory ma skode felicie i sie pyta czemu jezdze starym zlomem wyjasnilem mu prosto co tutaj jest zlomem i juz nie rozmawiamy o motoryzacji

Widze ze zamilowanie do motoryzacji czasem osiaga pulap fanatyzmu i ogranicza sie do jednej marki.
Nie mialem zamiaru nikogo krytykowac, kazde napisane tu slowo jest tylko moja prywatna opinia aczkolwiek zaprezentowana na forum.

Pozdrawiam

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dla mnie samochód to dużo więcej niz "tylko samochód", wkurza mnie jak ktoś kupująć samochód nastawia się na eksplatacje i tylko wlewa paliwo i nic więcej nie sprawdza. Po prostu niektórzy nie potrafią docenić tego co mają, inna spawa niektórzy nie doceniają to co maja bo maja chyba za wiele. Mam jednego znajomego któremu ojciec kupił samochód i aż przyko patrzeć jak ten mój znajomy katuje tą fure ale co tam tak to jest jak się samemu na samochód nie zaprawocowało.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Kupiłem auto z myślą o eksploatacji. Wlewam paliwo i płyn do spryskiwaczy. Resztę kontroluje mój serwis. Czy wkurza Cię to?

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
weteran

janus pisze:
niektórzy nie potrafią docenić tego co mają, inna spawa niektórzy nie doceniają to co maja bo maja chyba za wiele. Mam jednego znajomego któremu ojciec kupił samochód i aż przyko patrzeć jak ten mój znajomy katuje tą fure

No popatrz, jaki niedobry. Powinien postawic mu ołtarzyk i wznosic modły.
Hobby, pasja, czy jak kto chce - rozumiem. Ale bez przesady, to że ktoś ma bardziej zdroworozsądkowe podejście do rzeczy czysto użytkowych, nie oznacza, że zasługuje na potępienie po wsze czasy.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

janus pisze:
Mam jednego znajomego któremu ojciec kupił samochód i aż przyko patrzeć jak ten mój znajomy katuje tą fure ale co tam tak to jest jak się samemu na samochód nie zaprawocowało.

Ja mysle ze to kwestia czlowieka...Matizka mialem od ojca z firmy, jezdzilem nim 1,5 roku w tym czasie procz jak to przy malych kółkach wymiany opon, naprostowania felg po zimie i lecie, wymiany wachacza i zrobienia uszczelniaczy w silniku (wszystko sila wyzsza) nie trzeba bylo robic nic, jezdzilem normalnie, bez zadnego katowania, co wiecej im bardziej ekonomicznie jechalem tym bylem bardziej dumny z siebie, pewnie czasami jak znalem zakrety to jechalem szybko, tak ze niektorzy sie dziwili ze Matizek tak potrafi, ale wszystko bez ryzyka, dbalem o to auto, czyscilem, sprawdzalem olej (brał jak cholera) a wcale nie zapracowalem na to auto...Mercedesa tez mam dzieki ojcu i pewnie, na trasie jak za mocno wcisne to zredukuje do II i czasem dociagne do 6tys (ale staram sie tego unikac jak ognia), ale katowanie auta uwazam za totalny debilizm, co wiecej ojciec jak jedzie ze mna to ma mnie dosc gdy urzadzam sobie powolna jazde 50km/h przez miasto - przeciez mozna jechac szybciej (podziwiam przedstawicieli ktorzy jezdza jak szaleni, jak jezdzilem brata firmowym autem to po dwoch dociagnieciach do czerwonego uznalem to za tak nudne ze zaczolem jechac jak zwykle - a moze nie ma we mnie duszy rajdowca amatora [oczko] )...Takze to jak kto jezdzi i jak dba o auto to kwestia CZŁOWIEKA, WYCHOWANIA, WARTOŚCI, a nie tego czy wydal swoje pieniadze na auto czy ktos mu je kupil!

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
janus pisze:
Dla mnie samochód to dużo więcej niz "tylko samochód", wkurza mnie jak ktoś kupująć samochód nastawia się na eksplatacje i tylko wlewa paliwo i nic więcej nie sprawdza. Po prostu niektórzy nie potrafią docenić tego co mają, inna spawa niektórzy nie doceniają to co maja bo maja chyba za wiele. Mam jednego znajomego któremu ojciec kupił samochód i aż przyko patrzeć jak ten mój znajomy katuje tą fure ale co tam tak to jest jak się samemu na samochód nie zaprawocowało.

A dla mnie mój Focus to tylko kupa blachy (plastiku ) ,która wozi bezawaryjnie moje dupsko. Leję do niego paliwo i nie interesuje mnie czy mi go ukradną albo czy się spali [palacz] .Dostanę odszkodowanie i kupię sobie inny samochód (sam na niego zapracowałem)Mam się podniecać rzeczą materialną i to tak idiotyczną jak samochód? Hobby tak- ale fanatyzm ,czczenie i fobia na punkcie 4 kółek absolutnie nie! Wkurza Cię to? Twoja sprawa [szalone] ja na to leję.
Nigdy swoich mercedesów nie ustawiałem na ołtarzu , po prostu cieszyłem się z możliwości przejażdzki zabytkowym i fajnym samochodem.
Trochę luzu w podejściu do tak błachych rzeczy.
Czytam posty i pusty śmiech mnie ogarnia: niektórzy w zimę nie wyprowadzają swoich 190-tek, bo ulice są posypywane solą? Czy są dziury w jezdni?
A może dziura ozonowa żle wpływa na lakier? [szalone] [szalone] [szalone]
Powtarzam swoją opinię: więcej radości z jazdy i miłego hobby a nie religijnego wręcz fanatyzmu.
Miłego dnia.
P.S. nadawanie imion i nazw swoim samochodom uważam za jeden z największych obciachów na świecie. [puke3]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Focus to tylko kupa blachy (plastiku )

Faktycznie nie ma się czym zachwycać [zlosniki]

Waciak pisze:
Trochę luzu w podejściu do tak błachych rzeczy.

Właśnie dla mnie to nie są błache rzeczy i nie chcę dawać luzu :roll: ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

to co dla jednego jest głupotą dla innego całym światem - o gustach się nie powinno dyskutować.
u mnie WSZYSTKIE rzeczy mechaniczne są dopieszczone - czy to traktorek ogrodowy, czy MB. motoryzacja i mechanika to moje hobby/pasja i zawsze będzie czymś więcej niż tylko przedmiotem użytkowym. nawet jak sobie kupię jakieś plastikowe wozidło dupska typu mondeo, żeby nie fatygować MB, to i tak będzie zadbane i w nienagannym stanie :)
fanatyzm marki nie ma nic do rzeczy - kwestia podejscia ogólnego

wolny wakat na beczkę :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00