MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 03, 2025 12:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Pol roku temu kupilem samochod i jakos tak wyszlo ze go jeszcze nie przerejstrowalem. Na umowie jest cena 900zl.
Podobno czas w ktorym trzeba zaplacic podatek od umowy kupna-sprzedazy to 2 tygodnie. Jakie zaplace odsetki za taka zwloke?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Do 1000zł nie musisz rejestrować umowy w US.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A kumpel tez raz mial taka umowe i poszedl do US bo myslal ze nic nie zaplaci a typka wziela autogielde i normalnie mu policzyla...

Tytuł:
Nie ma nic śmieszniejszego niż petent po domiar...

Tytuł:
swój chłop

U mnie w KOCHANYM Urzędzie Skarbowym załatwiam to tak.
Umowy do 1000 (włącznie)- wypisuje malutki druczek- wniosek o oskarbowanie umowy kupna sprzedaży auta do 1000 PLN - praktycznie przepisuje sie umowe. Kupuje znaczek za 5 PLN i pani grzejąca swój słodki tyłeczek popijając kawke/herbatke podbija mi umowe magiczną czerwoną pieczątką. Ostatnio skarbowałem Golfa 2 z 1990 kupiłem go za 500 PLN(uszkodzony) tyle wpisałem na umowe i wniosek. Pani zaczeła coś marudzić o wartości rynkowej. Więc krótka piłka z mojej strony "Prosze powołać rzeczoznawce".
Co do terminu ostatnio przeciągneło się mi o miesiąc właśnie z tym golfem i nic.

Tytuł:
swój chłop

fakt, do 1000 nie płaci się opłaty skarbowej. ale jak jest powyżej 1000 to się wypełnia pcc-1 i z tym sie nagina do kasy. tam pani miło i z uśmiechem pobierze należność. kiedys spóźniłem się z oskarbowaniem umowy więc miła pani naliczyła mi chyba ze 1,30 odsetek. zapłaciłem i zapomniałem. zdziwiłem się mocno jak dostałem wezwanie do działu egzekucji. zaszedłem, a tam pani już nie była tak miła jak ta poprzednia. poinformowała mnie że musze zapłacić karę za zapłacenie opłaty po terminie. mówię jej że odsetki sa karą i już to zapłaciłem. ona że odsetki są swoją droga i wypisała mi kwit na 150zł. dostała ch..ów i k...w. choć robiła to co do niej należy. póxnej dowiedziałem się że oni tak wyrywkowo sprawdzają te umowy. szlag by ich trafił.

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Rożnie to bywa. W niektórych wydziałach komunikacji, jeśli na umowie jest poniżej 1000 zarejestrują Ci bez problemu. W Pruszkowie, musisz jednak najpierw odwiedzić US, aby pani za skromną opłatą zwolniła umowę z opłaty skarbowej i zarejestrowała ją. Do tego jes potrzebne ksero umowy i dowodu rejestracyjnego. Dopiero z taka czerwoną pieczątką i wpisem w umowie mozesz iść do wydziału komunikacji. Ale jak widać co kraj to obyczaj, więc najlepiej idż tu w.k. u siebie i spróbuj przerejstrować, najwyżej cCię odeślą do skarbówki.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00