wojz pisze:
Croolick pisze:
P.S. I nie czaruj, tylko się za tą szybkę bierz
No i nowa -stara szybka na miejscu.*
Zrobiłem własnymi ręcami w circa 2h. Kolega cygan trochę mnie wypuścił bo myślałem, że tu takie rach -ciach ale w sumie nie było źle. Czas kiepski bo niestety w sztucznym garażowym świetle co bardzo utrudniało robotę i miast myśleć (lenistwo i głupota) pół godziny kombinowałem z kolegą Żywcem czy by się nie dało wsadzić szybki bez wyciągania uszczelki z jej łoża. Mniej wiecej tyle czasu potrzebowałem by pokleić, że cudu niestety nie będzie. A potem to jusz jakoś poszło.
W każdym bądź razie bardzo dziękuję za pomocne wskazówki

i pozdrawiam tych, którzy trzymali kciuki
Tradycyjnie pozdrawiam również resztę, którym sprawa kompletnie wisiała
*Roboty jest sporo, boczek leci w pięć minut, potem szyba na dół, wyciągnąć uszczelkę bocznej szyby w górnym tylnym jej rogu (przy szczycie trójkąta) i tam odkręcić krzyżakiem "chrom" czyli aluminiowy słupek dzielący szyby. Potem dolne mocowanie tegoż słupka śruba 10) i manewrując wyciagnąć do góry. Jest trochę zabawy bo trzyma wszystko uszczelka a dojścia brak więc najlepiej odkręcić także prawą prowadnicę szyby a uszczelkę tymczasowo weg na zewnatrz. W międzyczasie odkurzacz i wytargać trójkatną uszczelkę z jej leża. Umyć i oczyścić a potem nawlec na szybkę. Tak przygotowany zestaw wsuwać na miejsce uważająć aby jak najpóźniej wskoczyła nam uszczelka na górnym ramieniu trójkata bo potem całość cholernie ciężko dopchnąć do końca. Tu baaaardzo przydała by się jakąś taka przyssawka do szyby bo na takiej małej powierzchni nie ma jak chwycić i łapy sie ślizgają. Mnie wydatnie zamiast przyssawki pomogłały panienki

bo nabluzgałem się straszliwie. W całości prac bruździ jeszcze podnośnik elektryczny, który zabiera miejsce więc dla komfortu warto go wypatroszyć (raptem 3 śrubunki 10) z wnętrza drzwi. W ten sposób znacznie usprawniamy naszą ginekologiczną robotę.
Potem wykonując złożone procesy myślowe w/w czynności wykonać w odwrotnej kolejności

. Jeżeli wstawiona szybka różni się od tej przed chwilą wymienianej to znaczy, że operacja została zwieńczona sukcesem.
Reasumując jak mają włazić do auta to jusz lepiej niech rozwalaja boczną szybę miast trójkąta

. Roboty zdecydowanie mniej.