MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz wrz 07, 2025 5:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

mam problem.
chcę kupić auto świeżo sprowadzone za 21000zł, znalazłem takie wpłaciłem zadatek i teraz sie dowiaduję że gościu wystawi mi fakturę na 1000zł bo on zapłacił akcyzę od 100euro i wyższej faktury mi nie wystawi, na umowe kupna-sprzedaży też nie może bo sprowadził auto przez autohandel.
Auto muszę kupić legalnie - pracuję w sądzie i nie chcę w razie kontroli skarbowej ( a podobno zaczeli już sprawdzać faktury wystawiane przez "legalne" autohandle) stracić pracy, a nikt mi nie uwierzy że auto które według wyceny autotaxu kosztuje 28tys kupiłem legal za 1tys.
zaczęłem sprawdzać i okazuje się że wszyscy wystawiają takie śmieszne fakturki.
jak legalnie kupić takie auto??????
ja mam takie pomysły:
1) auto kupi mój brat i mi je sprzeda na umowę kupna sprzedaży za normalną kwotę ale pewnie dowalą mu podatek że hu hu (kupił za 1 tys sprzedał za 20tys)
2) jechać z prokuratorem i poczekać aż gościu wystawi fakturkę na tysiąc i wtedy w obecności prokuratora zapłacić mu tysiąc. jak zacznie się rzucać to mam świadka na ile jest faktura i najwyżej za próbę oszustwa urzędu skarbowego gościu trafi za kratki :o

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sokol pisze:
jechać z prokuratorem

Jak nie masz immunitetu, to nie szalej, a jak masz, to też uważaj Sokole, bo kasa konkretna i na parę(u) ABS'ów będzie :D

Podatek zdaje się nie wchodzi w grę przy sprzedaży po pół roku uzywania.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior

Wookee pisze:
Sokol pisze:
jechać z prokuratorem

Jak nie masz immunitetu, to nie szalej, a jak masz, to też uważaj Sokole, bo kasa konkretna i na parę(u) ABS'ów będzie :D

Podatek zdaje się nie wchodzi w grę przy sprzedaży po pół roku uzywania.

Wg. mnie po 3 miesiącach od różnicy w cenie ,więc najlepiej jak zarejestrujesz na brata na 3 miesiące ale to troche kombinowania sporo , najpierw bym się upewnił czy twój UKS faktycznie zajmuje się takimi aferami [oczko]

Tytuł:
wiarus junior

Robić jasne i czyste interesy.
[zlosnik]

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

u nas to jest tak:
jak kupisz auto i na fakturze jest 1000 zl i potem sprzedajesz to auto za 28 000, to musisz zaplacic dla panstwa 18% od zarobku ( w dnym wypadku zarobek jest 27 000 ) ale jezeli auto masz wiecej 2 lat to po tym mozesz go sprzedawac za ile tylko chcesz, jestes juz zwolniony z podatku..... w twym wypadku pomyslalbym nad takim sposobem, kupic to auto i zarejestrowac go na brata i tym jezdzic.

Tytuł:
postmajtek

Wolf_777 pisze:
u nas to jest tak:
jak kupisz auto i na fakturze jest 1000 zl i potem sprzedajesz to auto za 28 000, to musisz zaplacic dla panstwa 18% od zarobku ( w dnym wypadku zarobek jest 27 000 ) ale jezeli auto masz wiecej 2 lat to po tym mozesz go sprzedawac za ile tylko chcesz, jestes juz zwolniony z podatku..... w twym wypadku pomyslalbym nad takim sposobem, kupic to auto i zarejestrowac go na brata i tym jezdzic.

W polsce jest tak samo z tym że możesz sprzedać auto bez płacenia podatku po okresie 6 miesięcy a Jeśli to zrobisz wcześniej to musisz zapłacić podatek według twojego progu podatkowego... (może nawet wyjść 40 % zarobionych pieniędzy..)

Jedyne moim adaniem uczciwe rozwiązanie to kupić auto na kogoś po czym je odkupić po 6 miesiącach... Jak auto będzie zarejestrowane i pozostaną te same tablice to koszt całej operacji wynosi 50 zł za nowy dowód i 2 procent od umowy kupna sprzedaży

W123 230CE polowanie rozpoczęte...

Tytuł:
wiarus senior

z tym prokuratorem to oczywiście żart.
pozostaje wersja z bratem, myślałem że może jest jeszcze jakieś inne wyjście.

"Robić jasne i czyste interesy." - no właśnie mam taki zamiar ale w naszym pięknym i ciekawym kraju nikt nie sprzedaje aut sprowadzonych legalnie. jeszcze zostaje wersja JECHAĆ I SPROWADZIĆ SAMEMU napewno wyjdzie trochę drożej ale przynajmniej legalnie.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

krzstian pisze:
najpierw bym się upewnił czy twój UKS faktycznie zajmuje się takimi aferami

Od soboty wchodzą zaostrzone przepisy karno-skarbowe. M.in. wydłuża się okres niezbędny do przedawnienia.

A zajmuje się lub bedzie zajmował się każdy US, UKS, IS czy inne (podwójne ?) S [oczko]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sokol pisze:

JECHAĆ I SPROWADZIĆ SAMEMU napewno wyjdzie trochę drożej ale przynajmniej legalnie.

mysle ze i tu sie spotkasz z niezbyt legalnymi sprzedawcami.... wszyscy wiemy ze w DE na autoplazach siedza turki .... u nich nic nie ma legalnego.....
przyklad z zycia.... gdy kupowalismy S500 Long (zaznacze ze u niemca) otrzymalismy pytanie - PAPIEROW Z JAKA KWOTA POTRZEBUJEMY wiec u nich na firmach ( nawet takich ktore sprzedaja auta z gwarancja) jest podwojna buhalteria. wszedzie to samo....

Tytuł:
weteran

Sokol pisze:
Auto muszę kupić legalnie - pracuję w sądzie

Spoko, wciągaj śmiało - każdy prezydent Cię uniewinni [zlosnikeh]

Tytuł:
wiarus senior

tu wchodzimy na bardzo drażliwy temat. bardzo Kwachu mnie wk...ł udowadnia to z czym m.in. starają się walczyć niektórzy sędziowie (kilku takich znam [zlosnikz] ), czyli przekonanie że są równi i równiejsi i że całe SLD to banda kolesi jeszcze z czasów PRL i dla nich nie liczy się prawo. A jeszcze kwachu jest zdziwiony że opinia publiczna zajmuje się tą sprawą, za PRL miał cenzurę i nie musiał się takimi pierdołami przejmować.

p.s. a jak by nie obalono komuny to było by to forum szczęśliwych i nielicznych posiadaczy trabantów i f126p a nie szlachetnej GWIAZDY.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00