MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 08, 2025 11:57 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja mam samochód służbowy na stanie i nikt nie ma prawa mi tam zaglądać a nawet czepiać się o bałagan... bo wpier... [zlosnik] [oczko]

EDIT:Powiedz mu żeby się pałował [oczko]
A tak poważnie powiedz że nie życzysz sobie czytania korespondencji a jak chce to niech wynajmie ochroniarza który Ci sprawdzi czy przypadkiem nie wysyłasz firmowych X-file. Oczywiście ochroniarz musi być w tym celu przeszkolony bo zwykła osoba nie może przeglądać twych "kieszeni".
Oczywiście to była tylko "myśl" zwykłego fizola nie prawnika. 8)

Ex W123 200D

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

kolarek pisze:
1. Właścicielem służbowego konta pocztowego jest pracodwca i ma z tego tytułu wszystkie prawa do niego (hasła również)

2. Kwestia służbowego komputera przedstawia się tak samo jak Pkt 1

3. Pracodawca ma prawo obserwować poczynania pracownika (oglądać jego desktop, dokumenty nad którymi pracuje itp)

Dokłodnie tak - pracodawca ma prawo wglądu do Twojego konta pocztowego (służbowego)
WeebShut pisze:
PK2 napisał:
Natomiast, jako przedstawiciel pracodawcy, niezależnie od istnienia wpisu w Regulaminie Pracy czy też jego braku, zupełnie sobie nie wyobrażam sytuacji, w której mój pracownik mógłby mi odmówić wglądu do jego komputera.

MacKuz napisał:
pracodawca znaczy kierownik jakiegoś tam działu rząda hasła do komputera i do poczty !!!!

A to pewna różnica

Jest to różnicca ale dużo zależy co to za tajemniczy dział. W dużej mierze zależy to od organizacji przedsiębiorstwa - Maciek nie napisał co to za dzaił, a to moze być chociażby dział utrzymanai sieci, dział bezpieczeństwa, członek Zarządu (ale Ci raczej rzadko w takie sprawy się mieszają) albo co innego takiego... Pracownik tego typu działu może mieć uprawneinia do żadania ujawnienia dostępu do konta. Jeżeli to jakiś inny dział i takich uprawnień nie ma - pewnie może to zrobić poprzez wystąpienie do bezpośredniego przełożonego Maćka - dużo zależy tęż od samych procedur w firmie, regulaminu pracy itp.

Generalnie w pracy masz obowiązek wykorzystywania służbowych narzędzi (telefon, poczta, samochód itp.) do celów służbowych. A pracodawca może to sprawdzić - co wynika z jego uprawnień w zakresie zarządu, nadzoru i kontroli. Może to zrobić poprzez Twojego bezpośredniego przełożonego, bądż organ w przedsiębiorstwie do tego uprawniony

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Generalnie w pracy masz obowiązek wykorzystywania służbowych narzędzi (telefon, poczta, samochód itp.) do celów służbowych. A pracodawca może to sprawdzić - co wynika z jego uprawnień w zakresie zarządu, nadzoru i kontroli. Może to zrobić poprzez Twojego bezpośredniego przełożonego, bądż organ w przedsiębiorstwie do tego uprawniony

I tak jest w rzeczywistości.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

pytanie było o stan prawny, a nie faktyczny, czy praktykowany
IMO pracodawca nie ma prawa wglądu w stanowisko pracypodwładnego, bez jego zgody !!!
masz obowiązek mu pokazać co robiłeś, jakie są postępy, ale nie masz obowiązku dopuszczać go do kompa osobiście. jak nie pokażesz postępu prac, to może uznać Cię za nieroba, ale zawartości kompa nie ma prawa ruszyć jeśli się uprzesz (rzeczywistość bywa inna)
tak samo z telefonem-biling ma, treści nie. może kwestionować dany numer pod który się dzwoniło i trzeba udowodnić mu, że to w sprawie biznesowej.
dokladnych paragrafow w sumie nie podaliscie, wiec sprawa otwarta

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

lysy2 pisze:
pytanie było o stan prawny, a nie faktyczny, czy praktykowany
IMO pracodawca nie ma prawa wglądu w stanowisko pracypodwładnego, bez jego zgody !!!
masz obowiązek mu pokazać co robiłeś, jakie są postępy, ale nie masz obowiązku dopuszczać go do kompa osobiście. jak nie pokażesz postępu prac, to może uznać Cię za nieroba, ale zawartości kompa nie ma prawa ruszyć jeśli się uprzesz (rzeczywistość bywa inna)
tak samo z telefonem-biling ma, treści nie. może kwestionować dany numer pod który się dzwoniło i trzeba udowodnić mu, że to w sprawie biznesowej.
dokladnych paragrafow w sumie nie podaliscie, wiec sprawa otwarta

Bzdura... [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

gadalem z przewodniczacym zwiazkow zawodowych w mojej firmie i sie dowiedzialem cos takiego:
- co nie jest zabronione - jest dozwolone :)
pracodawca moze zajrzec do kompa pracownika (w tym poczty), ale pracownik moze chronic swoje rzeczy haslem.nie mozna dawac hasla na calego kompa, bo zawsze kierownik czy ktos inny moze potrzebowac dostepu (np. napisac pismo).
mozna blokowac haslami pliki, poczte itp. - wtedy kierownik nie ma dostepu. a zabronic tego nie moze, bo my chronimy rzeczy za ktore jestesmy odpowiedzialni lub prywatne przed osobami trzecimi.
co do przepisow wewnetrznych, to nawet jesli cos podpiszemy, a jest to niezgodne z kodeksem (ktory jest nadrzednym prawem) to nas nie obowiazuje i nie musimy sie stosowac (pod warunkiem, ze to rzeczywiscie jest sprzeczne z prawem). tylko,ze wtedy walka jest juz na "noże" :) i mozna odniesc pyrrusowe zwyciestwo.
tyle w temacie

wolny wakat na beczkę :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00