MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 1:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Są trzy? Widziałem tylko jedną srebrną 280 SE. W okolicach 26-Kwietnia
Są w stanie wskazującym na możliwość jazdy? :-) od 2 lat patrzyłem na drogi szczecina ale nie zauważyłem

ex:
W116 450SEL, W124 300D
http://fotoalbum.web.de/gast/merc108/Mercedes_W_108

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

ZO EGON pisze:
Są trzy? Widziałem tylko jedną srebrną 280 SE. W okolicach 26-Kwietnia
Są w stanie wskazującym na możliwość jazdy? :-) od 2 lat patrzyłem na drogi szczecina ale nie zauważyłem

Nieco straciłem rachubę, ale też lata mijają.

Zaraz po maturze zamiast iść na kremówki szukaliśmy motoryzacyjnych skarbów ukrytych w oficynach w centrum i przywillowych garażach na starym Westendzie, czyli Pogodnie. I tak znaleźliśmy pierwszą 108kę. Białą na szwedzkich numerach. Długo prosiliśmy, taaa wręcz błagaliśmy, żeby właściciel nam ją sprzedał, ale każda rozmowa kończyła się zdaniem: "nie stać was chłopaki". No i chyba rzeczywiście nas nie było stać, bo były to czasy, kiedy w umysłach takich ludzi dosyc mocno zakorzenione było przekonanie, że takie auto warte jest tyle, co nowy Mercedes, a może nawet dwa i kiedyś przyjedzie bogaty Niemiec, westchnie na wspomnienie młodości i otworzy gruby portfel ze starymi, dobrymi markami zachodnimi.

Kilka lat później przez zupełny przypadek odnalazłem, jak mi się wydaje to samo auto w warsztacie na Warszewie, a poznałem je po charakterystycznych felgach. Było już wtedy po blacharce i w grafitowym kolorze. Do dziś na posesji stoi tam jeszcze jedna sztuka w stanie agonalnym, choć może wewnątrz kryje kilka skarbów.

Niedługo po tym następna, czerwona tym razem 108ka pojawiła się do sprzedaży w KONTAKCIE i jak się okazało od lat stała nieruchomo na os. Kaliny pod Leningradami. Miała zaspawany szyber. Wypłynęła po jakimś czasie ponownie do sprzedaży stojąc juz wtedy w warsztacie w okolicach Chociwla. Rozmawiałem z mechanikiem, który miał to postawić na nogi, twierdził, że właściciel nie dał rady psychicznie i finansowo.

No i jest oczywiście w Zdrojach przy drodze do PANORAMY przepiękna (pomarańczowa!) 109tka, której przerdzewiały na wylot juz słupki C, ale mimo, to dalej nie jest do sprzedania. Mieszka w niej parchaty pies i szczekał już na nas wszystkich, bo wszyscy już tam z ofertą byliśmy.

Granatową 280SE po blacharce z oryginalnym wnętrzem, także ze Skandynawii pokazał mi MacKuz. Stoi na Pogodnie i chyba jest jeszcze do kupienia.

Srebrna jak widmo pojawia się i znika. Nie wiadomo gdzie stacjonuje, może i lepiej.

A tak wogóle i żeby zamknąć już temat historii W108 na Pomorzu Zachodnim, to czy Bukol nie sprzedał "Gabinecika" właśnie do Szczecina?

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Tak. Bukol sprzedał 108 do Szczecina. A czemu akurat "Gabinecik"
To autko od Bukola

To są te 3 108ki? czy to te o których pisałeś?
Pozdro

W108 250S 67r.

BMW 730 95r.

ex:

W116 450SEL, W124 300D

http://fotoalbum.web.de/gast/merc108/Mercedes_W_108

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

ZO EGON pisze:

To są te 3 108ki? czy to te o których pisałeś?
Pozdro

Nie znam więcej. Wychodzi na to, że masz jedną z dwóch jeżdżących. [ok]

Gabinecik? Spora część aut na forum została ochrzczona (vide: podpisy), jak się domyślam w tym przypadku ze względu na wnętrze z niepowtarzalnym klimatem i w "gabinetowym" stylu.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00