MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 11:14 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wrzuć komórę na priv'a, bo za póxno odpaliłem kompa...
Mieszkamy wszyscy w tej okolicy, więc coś trzeba wymodzić. [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz

A ja chciabym poruszyć wątek marginalny, który pojawił się u Bukola. Chodzi mi o piractwo muzyczne. Nie chciałbym wywoływać kolejnej burzy więc nie będę wypowiadał swoich zawiłych i skomplikowanych, dwoistych poglądów [zlosnik] , ale ponizej podam pewien przypadek - do przemyslenia.
W empiku w Warszawie, pojawiła się już jakis czas temu w sprzedaży płyta i jednocześnie kaseta Nirvany ( Taki czarny składak z nową piosenką ).
1. Od kasety tak samo jak od płyty płaci się Zaiksowi, licencje, tantiemy itd.
2. Wytworzenie płyty jest w chwili obecnej tańsze, niz nagrane kasety, o około 1,50 zł.
3. Płyta kosztuje w Empiku 55 zł, kaseta 21 zł.

Strasznie mnie świerzbi, zeby to skomentować, ale obiecałem - bez poglądów [zlosnikz]
No i pozdrawiam Was wszystkich.
( na marginesie, ja na opale nie jeżdzę, ale nie potępiam, acz potępiam tych, którzy sprzedają opał jako normalny ON )

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

co do tej komory na priva ja tez sie pisze :d napewno kupie na zapas:d
niestety tez sie spoznilem na spota

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A ja czekałem studenckie ;)

Ex W123 200D

wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Tak się złożyło, że swój dom ogrzewam olejem opałowym, a innej alternatywy nie mam. .

Witam!
Temat niestety ciągle aktualny.
Jak sobie teraz radzisz? (cena doszła już do 2000 zł/1000 L +VAT) :(
http://www.rg.pl/ceny_paliw/

Ja mam podobny problem z domem weekendowym i coraz poważniej myślę o tym paliwie (PELLET) - (jest to jednak alternatywa);
http://www.pelletheat.org/2/index/index.html

są już sensowne piece (z załadunkiem automatycznym):
http://atmopol.pl/product_info.php?products_id=946

a paliwo jest dosyć atrakcyjne cenowo (450 zł/ 1000 kg)
http://www.drewno.com.pl/gielda/gielda. ... =&ID=61445

Co o tym sądzisz?

Pozdrawiam [cool] – S1

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

a ja mam piecyk na wegiel [zlosnik]
z automatyka, podajnikiem i sie nie martwie.
wegiel typu groszek (okolo 360zl/tona)- w sezonie spalam za 2000zl, a w poniemieckim nieocieplonym 100m2 domu(tylko nowe okna) utrzymuje temp. 22'C od pazdziernika do maja.
piec firmy HEF 25kW (mniejszych nie mieli)
polecam taka alternatywe :)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

lysy2 pisze:
a ja mam piecyk na wegiel [zlosnik]
z automatyka, podajnikiem i sie nie martwie.
wegiel typu groszek (okolo 360zl/tona)- w sezonie spalam za 2000zl, a w poniemieckim nieocieplonym 100m2 domu(tylko nowe okna) utrzymuje temp. 22'C od pazdziernika do maja.
piec firmy HEF 25kW (mniejszych nie mieli)
polecam taka alternatywe :)

:) [ok]

No właśnie taka alternatywa też staje się coraz bardziej realna – a niedawno myślałem, że węgiel odejdzie (w tej materii i w moim przypadku ) w zapomnienie.

Myślę jednak, że PELLET jest jednak lepszy z dwóch powodów:

1/ – jest absolutnie czystym paliwem – nie brudzi.

2/ – jest paliwem produkowanym z odpadów i cena jego (mam na myśli przyszłość) nie jest zależna od wielkości złóż czy kosztów wydobycia.

Pozdrawiam [cool] – S1

postmistrz
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Witam!
Temat niestety ciągle aktualny.
Jak sobie teraz radzisz?

Póki co jest lato [hehe], a tak na serio, to trochę jestem przerażony. Jak na razie poczyniłem kilka inwestycji mających na celu uszczelnienie domu i likwidację mostków itp. (n.p. poprzez dodatkowe docieplenie garażu.

Cytuj:
Co o tym sądzisz?

Dobre, niestety nie ma większego sensu w sytuacji gdy się już ma prawie nową (5 lat) kotłownie Viessmanna na opał. Wtedy zbyt długo trzeba by czekać na zwrot kosztów.
Przy następnym domu rozważę ogrzewanie geotermalne lub to właśnie o którym piszesz.

Ceny paliw do samochodów też mnie przerażają i poważnie myślę nad tanim wozidłem na LPG do codziennego katowania (124 200/230 lub 201 2,0E itp.). Zgroza [hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ceny paliw do samochodów też mnie przerażają i poważnie myślę nad tanim wozidłem na LPG

Eeee no staaaary nie siwiruj, w paliwach plynnych jest wiecej podatku [zlosnik] (... ja jestem pamietliwy i pamietam to srodze...)
pozdrowka

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Dobre, niestety nie ma większego sensu w sytuacji, gdy się już ma prawie nową (5 lat) kotłownie Viessmanna na opał. Wtedy zbyt długo trzeba by czekać na zwrot kosztów.
Przy następnym domu rozważę ogrzewanie geotermalne lub to właśnie, o którym piszesz.

Witaj i dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc to spodziewałem się więcej od lakonicznego dobre lub złe. Np. złe, bo … itd. Pytanie nie przypadkowo adresowane do Ciebie. Nieraz piszesz o tym, że prowadzisz firmę budowlaną i myślałem, że masz związane z tym szersze spojrzenie na problem. No, ale cóż.
Co do lata – wiem, że jest, (choć w są dni, gdy ciężko to zauważyć [zlosnik] ), – ale np. w moim przypadku – to nie ma znaczenia. Też mam właśnie zestaw Viessmanna (tzw 3xV) - (k. Vitorond z notabene bezsensownym palnikiem ol. Vitoflame + podgrz. c.w.u. - Vitocell ) i pracuje to non stop także w lecie (zawsze jak trzeba c.w.u. i czasem jak jest zimno c.o.) i dlatego właśnie zużycie oleju opałowego jest (moim zdaniem) „złotówkowo” za duże. Dodatkowo firmy instalujące bez problemu odkupują istniejące zestawy w momencie, gdy instalują nowe.

Dlatego te przemyślenia, – ale cóż... ;)

airkomin pisze:
, w paliwach plynnych jest wiecej podatku

Zgadza się, – ale jeżeli spojrzeć na konstrukcję budżetu Państwa Polskiego oraz na ostatnie wypowiedzi Ministerstwa Finansów – to trudno liczyć, że udział procentowy podatku się zmieni ( pisałem o tym szerzej w tym wątku: http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=13718 ). Dlatego moim zdaniem obawy, że ceny będą tylko rosły - są jak najbardziej uzasadnione – zresztą pisze o tym dzisiejsza Gazeta Wrocławska:
http://www.bankier.pl/wiadomosci/articl ... id=1333812

Pozdrawiam [cool] – S1

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ale cyrk [zlosnik]

Octavia 1,9 tdi

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

witam po dłuższej przerwie panowie przeczytałem wszystkie posty niektóre nie bardzo mi przypadły do gustu ale mniejsza z tym, bukol pisze o cenie OO bo ogrzewa tym dom , panowie pracuje w branży spożywczej macie pojęcie ile pieców piekarniczych komór wędzarniczych czy kotłów pracuje na palnikach olejowych i gazowych , osobiście montuje tego do 50 sztuk rocznie , więc nie mówcie mi że jak chleb skoczy do 7zeta za bochenek a kilo fajnego wurstu do 45 zeta to jest wina kierowców którzy tankują OO, BEZ JAJ ,ZA PAZERNY MAMY APARAT WŁADZY PO PROSTU I TRZEBA S...ÓW NA MADAGASKAR z poważaniem [zlosnik] mycha

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

nie wspominajac ze do produkcji PIWA tez jest potrzebne OO do podgrzewania! [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Witaj i dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc to spodziewałem się więcej od lakonicznego dobre lub złe.

Wiem, ale nie chcę się wypowiadać na temat o którym niewiele wiem. Czytam, pytam a jak wyrobie sobie opinię to będę się wypowiadał. Przede wszystkim chcę poznać opinie użytkowników.

Cytuj:
Pytanie nie przypadkowo adresowane do Ciebie. Nieraz piszesz o tym, że prowadzisz firmę budowlaną i myślałem, że masz związane z tym szersze spojrzenie na problem. No, ale cóż.

Moja działalność głównie koncentruje się na pracach wykończeniowych i projektach wnętrz. Do instalacji zatrudniam fachowców - niestety mój inżynier od CO i WODKAN jest na wakacjach - jak wróci zadam mu pytanie czy zna i co sądzi i wtedy podzielę się informacjami. Zwłaszcza dotyczącymi kotłów - cen, jakości, serwisu itp.

Cytuj:
Co do lata – wiem, że jest, (choć w są dni, gdy ciężko to zauważyć [zlosnik] )

Fakt - ciężko [hehe]. U mnie latem zużybie OO jest praktycznie niezauważalne.

Cytuj:
i dlatego właśnie zużycie oleju opałowego jest (moim zdaniem) „złotówkowo” za duże.

Zdecydowanie - mi wyjdzie pewnie około 6000 za rok - jak się wprowadzałem 5 lat temu wychodziło 3000 :evil:

Cytuj:
Dodatkowo firmy instalujące bez problemu odkupują istniejące zestawy w momencie, gdy instalują nowe.

To fakt. Ale muszę najpierw rozeznać rynek kotłów na pellet - Viessmanna wybrałem ze względu na jakość i dobry serwis (części od ręki itp.). Nie chcial bym kupować "kota w worku". Ważne są opinie użytkowników.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
muszę najpierw rozeznać rynek .

Słusznie. [ok] Ja też to własnie robię i tutaj znalazłem ciekawe i aktualne wypowiedzi (także fachowców) - na temat - polecam => http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 53&v=2&s=0

Pozdrawiam [cool] - S1

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6

Strefa czasowa UTC+02:00