MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 11:14 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
Łza się w oku kręci.... :-)

:) [ok]

A my tymczasem martwimy się teraz o ceny paliw – a tak wygladał wtedy CPN:
Obrazek

a mając te bilety:
Obrazek

można było po ok. 10 godzinach stania zatankować (albo i nie):
Obrazek

a nawet kupic olej:
Obrazek

Po tym wyczerpaniu – czas na gorący kubek:
Obrazek

łyk ożywczej kawy:
Obrazek

jeszcze sok:
Obrazek

i warto też zmienić bateryjke:
Obrazek

a potem do kompa:
Obrazek

Można też było kupić autko (oczywista na giełdzie):
Obrazek

to było marzenie:
Obrazek

albo wyciąć je sobie z papieru:
Obrazek

jak ktos miał numer to mógł nawet zadzwonić:
Obrazek
Obrazek

a jak nie to szedł do „budki”:Obrazek

a jak była zepsuta i trafił go „….” – to chłodził się woda z saturatora: Obrazek
Obrazek
lub tak (ale na początku tylko w stolycy ;) ):
Obrazek

albo (wszędzie) mlekiem:Obrazek

Bywało tez że czasem cos rzucili do sklepów: Obrazek

A choc ulice nie były zbyt zatłoczone;
Obrazek
jechało się najcześciej tramwajem (oczywiście po skasowaniu biletu)
Obrazek

czasem nawet do kina:
Obrazek

A i forum wtedy było - a jak! [zlosnik] tylko troszkę jakby inne:
Obrazek

ech ….. te czasy ……….

[cool] [oczko] - S1

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
No stary mało sie nie popłakałem - normalnie wehikuł czasu :)

Gratuluje i czekam na następne takie kawałki

(ach ta porywająca akcja i ten posmak PRL-u )

ps.
lektura obowiązkowa dla małotatów :D :D :D

Tytuł:
wiarus senior

MacKuz pisze:
ps.
lektura obowiązkowa dla małotatów :D :D :D

To trudna sprawa... Jak dziś komuś młodemu np. wyjaśnić sprawę kartek na buty :-)

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
a tak na margineszie cekawy jestem ilu z 20 latków zna lub nie zna rozwinięcie skrótu PRL :D :D:D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mam zaledwie 25 lat ale pamiętam jak dziś dzień w którym stałem z mamą w kolejce w sklepie obuwniczym. Mama zakupiła mi (na kartki oczywiście) piękne błękitne buty za kostkę zapinane na trzy "rzepy". Co z tego, że nie był to mój rozmiar skoro były piękne. Pamiętam też sklep monopolowy w moim mieście w którym było sześć regałów sklepowych a zazwyczaj zapełnione były tylko dwie półki jednego regału. Wódką "Bałtycką". w Dwóch pochodach pierwszomajowych też miałem nieprzyjemność uczestniczyć ( już tak świadomie w miarę).
Taka nostalgia bywa czasem niebezpieczna.
Dla MacKuza : PRL - Polska Rzeczpospolita Ludowa i jako bonus ZBOWiD - Związek Bojowników O Wolność i Demokrację

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Taka nostalgia bywa czasem niebezpieczna.

No czasem bywa zupełnie przyjemna [zlosnik] (oto oficjalna reklama Zakładu Gospodarstwa Rybackiego z 1968 roku):

Obrazek

PK2 pisze:
Jak dziś komuś młodemu np. wyjaśnić sprawę kartek na buty

Obrazek

filippo pisze:
PRL - Polska Rzeczpospolita Ludowa i jako bonus ZBOWiD - Związek Bojowników O Wolność i Demokrację

Brawo! ;) :) Ale pamiętaj że skrót PRL (poważnie – sprawdź w encyklopedii medycznej) to też skrót nazwy hormonu PRoLaktyna wydzielanego przez przedni płat przysadki. Za co on odpowiada tu już doczytasz zapewne sam. :) (Powiem tylko że dotyczy to głównie kobiet). ;)

Tak nauka to potęgi klucz – a skoro o kluczach – pamiętacie słynny klucz do windy? :) (kosztował 2,50 i był w każdym kiosku):

Obrazek

w ogóle lokatorzy wtedy nie mieli lekko:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a jak przyszło jeszcze nosić akumulator (a to był wtedy skarb [zlosnik] ):

Obrazek

a kto pamięta kartki na benzynę?:

Obrazek
Obrazek

Obrazek

a na ON! ???

Obrazek

a mandaty?:

Obrazek

Obrazek

Przy okazji tematu motoryzacji: - oto autentyczny list Stanisława Lema do Motozbytu pochodzący z 1965 roku...

Sz. Pan Dyrektor
Motozbytu

Kraków, dn. 17 sierpnia 1965

Szanowny Panie Dyrektorze,

czy nie zauważył Pan dotąd, w jak znacznej mierze posiada funkcjonowanie licznych naszych przedsiębiorstw charakter zabawowy? Mam na myśli zabawy małych dzieci, które bawią się np. w sklep, i od których nie można rozumie się oczekiwać, ze dostarczą nam towaru, jaki rzekomo sprzedają, ponieważ ich czynności, jako zabawowe, mają charakter pozorny.

Takie pozorne, imitujące działanie dorosłych w innych krajach kuli ziemskiej, przejawia m.in. podwładna Panu instytucja. Tak na przykład na początku lutego br., to jest siedem miesięcy temu, nabyłem w Motozbycie samochód marki Fiat 1800B, który uległ awarii wskutek niedopatrzeń nie przeze mnie zawinionych, a w którym brakowało m.in. drugiej pary kluczyków i pewnej nakrętki.

Zechciał Pan uznać moje słuszne pretensje i zlecił oddziałowi Motozbytu przy ul. Stalingradzkiej w Warszawie, aby wyrównał poniesione przeze mnie szkody pieniężne i materialne. Motozbyt ów w czerwcu br., to jest po pięciu miesiącach, listownie zapewnił mnie, iż istotnie prześle mi kluczyki, nakrętkę, zwróci pieniądze, etc. Znów minęły dwa miesiące, ja zaś, w tym czasie, mogłem wielokrotnie już uzyskać owe drobne części, zwracając się bezpośrednio do Włoch. Tak na przykład, zdając sobie sprawę z zabawowego charakteru działania Motozbytu, gdy zaszła potrzeba wymiany uszczelki wału kardanowego, uzyskałem ją bezpośrednio z Włoch w czasie około 14 (czternastu) dni.

Jak z tego wynika, również sprawę kluczyków dałoby się załatwić w czasie bardzo krótkim. Jednakże widać nie jest to możliwe dla podwładnej Panu instytucji. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko wyrazić przekonanie, że stać na czele takiej instytucji może być czymś godnym małego, bawiącego się dziecka, lecz dla człowieka dorosłego, który wszak zajmuje się tylko imitowaniem pracy, sytuacja taka jest doprawdy głęboko żenująca. Zaczem pozwalam sobie przesłać Panu wyrazy szczerego i głębokiego współczucia. Byłoby też dobrze, gdyby Motozbyt wyjaśnił mi, że nie jest po prostu w stanie, jako instytucja z natury swej działająca tylko pozornie, wykonać przyjętych zobowiązań, a wtedy w ciągu jakichś dalszych czternastu dni we własnym zakresie załatwię sobie wszystko, co mi trzeba do Fiata.

Z poważaniem,
Stanisław Lem

Uważam że list jest doskonały!

Aż z wrażenia napiłbym się kawy:

Obrazek

oczywiście elegancko ubrany:

Obrazek

albo coś przekąsił:

Obrazek
Obrazek

oczywiście w eleganckim niezamuszonym [zlosnik] lokalu:
Obrazek
Obrazek

płacąc pieniędzmi wypłaconym z zaufanego banku:

Obrazek
Obrazek

albo na zakupy:

Obrazek

np. po parkiet:

Obrazek

albo po rower:

Obrazek
Obrazek

a jak dostałbym paszport (może ;) ) – to w świat!:

Obrazek

I na koniec pamiętacie te nazwy z tamtych lat?:

Zwis Męski Ozdobny - handlowa nazwa krawata używana w drugiej połowie lat 70.
Wbijak - młotek, Podłóżkowiec Płaski – nocnik, Trójkąt Elegancki – slipki, no i prawdziwa perełka Pieczywo Rotacyjne - nieświeży chleb, który pojawiał się w sprzedaży zawsze pod koniec tygodnia.

I Jarosław Haszek by nic lepszego nie wymyslił [hehe]

[cool] [oczko] - S1

ps/
coś dla kolegów z Warszawy:
Skrzyżowanie Świerczewskiego i Marchlewskiego. Dziś to skrzyżowanie Al. Solidarności z Jana Pawła II

Obrazek

Marszałkowska, odcinek pomiędzy Sezamem a Juniorem.
Obrazek

Pod EMPiKiem królowali właściciele łóżek polowych
Obrazek

i kilka wpisów z książki zażaleń Warszawskiej PSS:

Skarga z 1983 roku: Na wystawie są wystawione różne sery żółte, ale w sklepie nie ma ich w sprzedaży. Co to za zwyczaj reklamowania towaru, którego nie ma w sklepie. Proszę o wyjaśnienie - Tadeusz Kędzielski.
Wyjaśnienie kierownika: Sklep bierze udział w konkursie. Zrobiono więc wystawy konkursowe, na których umieszczono atrapy towarów. Samych towarów od dłuższego czasu niestety brak w sprzedaży

Skarga z 1985 roku: Kupiłam nieświeże drożdże, pół kilo. Nie chciano mi ich wymienić - Walewska.
Wyjaśnienie kierowniczki: Klientka przedstawiła do reklamacji drożdże kupione rzekomo w naszym sklepie 3 dni temu. Tymczasem były one zapakowane w prawdziwy papier pakowy, którego to papieru sklep nie posiada od pół roku - a więc drożdże nie nasze.

Skarga z 1988 roku: Na wystawie odkryłem naboje do syfonów, jednak w sklepie nie chciano mi ich sprzedać, wykazując przy tym arogancję i chamskie odzywki - Jerzy Waka.
Dopisek kierownika: Klient nie miał żadnej racji. Wchodząc do sklepu, był już zdenerwowany. Ubliżał mojej pracownicy. Chciałem uspokoić tego klienta, tłumacząc sytuację obecnego braku naboi, lecz klient w dalszym ciągu miał pretensje i ubliżał. A co do wystawy, stoi tam tylko puste pudełko po nabojach.

Skarga z 1988 roku: Odmówiono mi sprzedaży miodu z wystawy (podpis nieczytelny).
Wyjaśnienie kierownika wpisane pod skargą: Miód znajdujący się na wystawie będzie sprzedany po zmianie dekoracji. Jest już sporządzona lista na te towary, ale klient stwierdził, że tyle to on nie będzie czekał.

[zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Oraz dla nas wszystkich folklor z rogacizną w tle :lol: :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:lol: :lol: :lol:

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
O rany!

Nie dalej jak w zeszłym tygodniu wyrzuciłem to:

Obrazek

Trafiło do mnie jako zabezpieczenie jakiejś przesyłki, a ja jako przeciwnik małych aut nie zwracając uwagi na wartość historyczną wywaliłem to do kosza. Kart było więcej opisujących całego 126p [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00