MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 6:36 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ubezpieczenia
weteran
Awatar użytkownika

jak to jest z ubezpieczeniami ??? chcialem dzisiaj podpisac aneks do umowy ubezpieczeniowej ( przerejestrowalem na siebie auto) ... chce kontynuowac ubezpieczenie tam gdzie do tej pory auto bylo ubepieczone... i teraz tak ... poprzedni wlasicicel mial te same znizki co ja i wszystko jest teoretycznie tak samo z tym ze w ubezepieczalni (,,TRYG,,) zaczeli mi cos nawijac o ,,strefach ubezpieczenieowych,, ze np. lubuskie ma inne stawki jak zachodniopomorskie ..... i ze bede musial doplacic :/..... i teraz tak...czy to wogole jest normalne??? i jakie sa roznice w tych stawkach i czy np. moge jezdzic na ubezpieczeniu poprzedniego wlasciciela do konca okresu ubepieczenia bo zostalo to juz oplacone ????? ( problem w tym ze poza numerami nadwozia i silnika sa inne dane wlasicicela i inny numer rejestracyjny juz teraz)

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Chyba nie możesz jeździć na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela, chociażby z powodu tych stref, które są od dawna i w W-wie płaci się więcej niż np. w Olsztynie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

najbardziej usmialem sie z tego ze znowu podniesli okres doplaty za wiek ... ubezpieczalem 1 auto bylo 24 lata ... drugie ...26 ...dzisiaj sie dowiedzialem ze juz jest 28 ...... niedlugo chyba emeryci beda musieli dopalcac bo beda za mlodzi...... CHCE MI SIE WRZESZCZEC NA TEN POWALONY SYSTEM.... rece opadaja ...a oni sie zastanawiaja dlaczego wszyscy uciekaja z tego kraju....

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela z tego co pamiętam można jeździć przez 30 dni od zakupu auto [o ile oczywiście w międzyczasie nie kończy się normalnym trybem umowa poprzedniego właściciela]. Co do stref - wszystko norma. W dużych miastach płaci się więcej za OC niż w mniejszych, ja za OC do swojego płacę dokładnie 2x tyle co poprzedni właściciel - bycie zameldowanym w niedużej miejscowości to czysta oszczędność w momencie opłacania ubezpieczenia.
W PZU omija się dopłaty za wiek w banalny sposób, wystarczy, że jako główny właściciel auta jest zapisana osoba nie mająca zwyżki, a jako współwłaściciel jesteś Ty. Płacisz wg stawek bez zwyżki, i przy okazji nabijasz sobie lata bezwypadkowej jazdy wg których wyliczane są zniżki ubezpieczeniowe.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Obecnie do miesiaca zanim sie przerejestruje mozna jezdzić na OC poprzedniego własciciela. Jesli jednak poprzednik mial np wykupione na rok i dopiero ten okres sie zaczal to mozna kontynuowac to ubezpieczenie doplacajac tylko ewentualna roznice (zwrotów nie ma). Oczywiscie trzeba powiadomic o tym dotychczasowe towarzystwo przed uplywem tego miesiaca po zakupie auta. Jesli jednak nie chcemy kontynuoac to teoretycznie nic nie musimy pisac tylko ubezpieczyc sie gdzie indziej ale lepiej im wyslac pisemko ze dziekujemy. Oczywiscie obowiazkowo takie pismo wysyla poprzednik zeby mu nie naliczyli ubezpieczenia automatycznie na kolejny rok.
Wlasnie to teraz przerabiam [zlosnik]
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mam najświezsze informnacje na temat ubezpieczenia. Otóz jak sie dowiedziałem to kupujący koniecznie musi wypowiedzieć umowę poprzednika jeśli nie chce jej kontynuować. Obowiazkiem sprzedajacego jest jedynie powidomienie dotychczasowego ubezpieczyciela o zbyciu auta i to tyle.
Wg mnie to troche chore ale tak teraz jest że kupujacy niejako dziedziczy prawa i obowiązki poprzednika. Jak się wiec nie wypowie umowy (ktorej nota bene sami przeciez nie podpisywaliśmy) to jestesmy zobowiazani do jej konynuacji i ewentualnych dopłat róznicy ubezpieczenia a potem kontunuacji na kolejny rok. Tak wiec UWAGA przy kupowaniu auta jeśli nie chcecie mieć podwójnego OC i malej dziury w kieszeni to nie zapomnijcie wypowiedzieć umowy !
Aha, istnieją też zwroty kwot niewykorzystanego OC, jedynie jednak jeśli nasz nabywca ją wypowie (uzgodi z nami) i nas o tym powiadomi.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
Mam najświezsze informnacje na temat ubezpieczenia. Otóz jak sie dowiedziałem to kupujący koniecznie musi wypowiedzieć umowę poprzednika jeśli nie chce jej kontynuować. Obowiazkiem sprzedajacego jest jedynie powidomienie dotychczasowego ubezpieczyciela o zbyciu auta i to tyle.
Wg mnie to troche chore ale tak teraz jest że kupujacy niejako dziedziczy prawa i obowiązki poprzednika. Jak się wiec nie wypowie umowy (ktorej nota bene sami przeciez nie podpisywaliśmy) to jestesmy zobowiazani do jej konynuacji i ewentualnych dopłat róznicy ubezpieczenia a potem kontunuacji na kolejny rok. Tak wiec UWAGA przy kupowaniu auta jeśli nie chcecie mieć podwójnego OC i malej dziury w kieszeni to nie zapomnijcie wypowiedzieć umowy !
Aha, istnieją też zwroty kwot niewykorzystanego OC, jedynie jednak jeśli nasz nabywca ją wypowie (uzgodi z nami) i nas o tym powiadomi.
Pozdrawiam
Futrzak

hmmm, sądziłem że wiesz o tym :( taki proces jest już od ponad roku..

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

kubol pisze:
hmmm, sądziłem że wiesz o tym taki proces jest już od ponad roku..

Człowiek całe życie sie uczy... [oczko]
Jest od ponad roku ale egzekwowany dopiero od nie tak dawna.
Specjalnie dzwoniłem do PZU bo przepis obejmował już moj poprzedni samochód. Na szczęscie system im od razu tego nie załatwiał i przez jakis czas działało po staremu.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

juz tez sie dowiedzialem co i jak ... poszedlem do biura TRYG i uprzejmy pan jako roznice strefowe doliczyl mi jedyne :evil: 470zl ..... tazke udalem sie natychmiast do zaprzyjaznionego biura i ... tu juz inna rozmowa ... a mianowicie Pani wyrazila sie tak ... jezeli jest kontynucja ... nie musze robic na dobra sprawde nic! po pierwsze Policjanci ni znaja stawek jakie sa na ubezpieczenie danego auta w danym regionie po drugie ubezpiecza sie auto nie osobe !! tazke wedlug niej moze byc inne nazwisko inny numer rej ale jezeli podane sa i w dokumencie numery poprawne nadwozi i silnika i typ auta tez sie zgadza wlacznie z rocznikiem ...policjant nie ma prawa nie uznac tego ubezpieczenia!! osoba zbywajaca auto moze powiadomic oczywiscie biuro w ktorym ubezpieczala auto ale nie jest to konieczne. Gdyz wedlugo nowych przepisow ubezpieczenie przechodzi automatycznie na nowego wlasciciela z dniem zakupienia auta. Mam sobie jezdzic do konca okresu ubezpieczenia i w razie powiadomien ze strony TRYGa o doplacie ....nie stawiac sie na wezwanie :D aha i jak to powiedziala uprzejma pani ,,i prosze sie nie podniecać w razie kontroli policji bo nie maja prawa panu zrobic nic bo ubezpieczenie pan posiada ,, :D i w ten oto sposob chodze caly dzien uhahany z usmiechem od ucha do ucha :D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

to ja też chce coś wiedzieć,
mam autko, które od ponad pół roku nie ma OC, od roku go posiadam ale stoi jeszcze na poprzedniego właściciela, chcę go spieniężyć,
czy ubezpieczalnia wyciągnie z tego jakieś konsekwencje??

aha

mam od dwóch lat 115, też stoi na poprzedniego właściciela, od dwóch lat nie ma OC,
jak go będe rejestrował to coś mi mogą zrobić (czyt. narzucić jakąś dodatkową opłatę) ??

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Z tego co sie juz dowiedzialem i sprawdzilem moje 115 stalo 20lat bez ubezpieczenia ( ale moge sie mylic) auto w momecie rejestracji musi byc ubezpieczone inaczej nie wydadza dowodu rej. tazke najpierw idziesz ubezpieczyc potem dopiero rejestracja. A co do tej sprzedazy ... jezeli skonczylo sie ubezpieczenie i umowa wygasla to chyba sytuacja wyglada podobnie czyli auto przez rejestracja przez nastepnego uzytkownika musi byc uzbepieczone. A nie wiem jak jest z kwestia wymowienia ubezpieczenia po zakonczeniu umowy...z tego co wywnioskowalem z dluuugiej rozmowy z pania mi zaprzyjazniona po zakonczeniu umowy i braku dalszych oplat logiczne jest ze rezygnujesz z ubepieczenia i firma bez Twojej zgody nie powinna nakladac zadnych oplat i wymuszac dalszego ubezpieczania u nich poniewaz kazda umowa jest zawierana na rok czasu. Prawo do nakladania odsetek itd maja w przypadku nie zaplacenia np 2 raty ubezpieczenia. i tak to chyba wyglada

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
juz tez sie dowiedzialem co i jak ... poszedlem do biura TRYG i uprzejmy pan jako roznice strefowe doliczyl mi jedyne :evil: 470zl ..... tazke udalem sie natychmiast do zaprzyjaznionego biura i ... tu juz inna rozmowa ... a mianowicie Pani wyrazila sie tak ... jezeli jest kontynucja ... nie musze robic na dobra sprawde nic! po pierwsze Policjanci ni znaja stawek jakie sa na ubezpieczenie danego auta w danym regionie po drugie ubezpiecza sie auto nie osobe !! tazke wedlug niej moze byc inne nazwisko inny numer rej ale jezeli podane sa i w dokumencie numery poprawne nadwozi i silnika i typ auta tez sie zgadza wlacznie z rocznikiem ...policjant nie ma prawa nie uznac tego ubezpieczenia!! osoba zbywajaca auto moze powiadomic oczywiscie biuro w ktorym ubezpieczala auto ale nie jest to konieczne. Gdyz wedlugo nowych przepisow ubezpieczenie przechodzi automatycznie na nowego wlasciciela z dniem zakupienia auta. Mam sobie jezdzic do konca okresu ubezpieczenia i w razie powiadomien ze strony TRYGa o doplacie ....nie stawiac sie na wezwanie :D aha i jak to powiedziala uprzejma pani ,,i prosze sie nie podniecać w razie kontroli policji bo nie maja prawa panu zrobic nic bo ubezpieczenie pan posiada ,, :D i w ten oto sposob chodze caly dzien uhahany z usmiechem od ucha do ucha :D

Post troche stary? nawet nie wiem ale drąże temat ...
Kupiłem samochód, przerejstrowałem ale o ubezpieczeniach nie mam zielonego pojęcia zwłaszcza że to pierwsze auto zarejstrowane na mnie ... poprzednio byłem współwłaścicielem ...
W ciągu 30 dni od daty zakupu nie wypowiedziałem umowy w ubezpieczalni i lipa ... auto kupiłem 14lutego, a stary właściciel drugą rate zapłacił 3 marca, w zwiazku z tym że miał więcej zniżek musze dopłacić 800zł za okres od14 lutego do 29lipca.
Jak mi "facetka" wyliczyla ubezpieczenie za rok musiałbym zapłacic 2200 z 20%zniżek które mam, a stary właściciel płacił za rok 480zł (ja doliczyc się nie moge ile on ma zniżek) ...
Ale co do cytatu Kruszyna ... czyli jak mi przyjdzie wezwanie że mam zapłacić to nie płacić??? napisze że chodzi o COMPENSE ...
a jak mi powiedziała moja prawniczka ;) "Nieznajomośc prawa nie zwalnia Cię z jego przestrzegania" także 800 nie moje [szalone] a mogły być takie ładne felgi :pala1x:

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 1202652
A nie możesz poprostu udać się do jakiejś normalnej ubezpieczalni jak PZU czy WARTA ja jak kupiłem auto to też było w jakiejś tam dziwnej ubezpieczalni "SAMOPOMOC CHŁOPSKA" ale ubezpieczyłem auto w WARCIE i za rok zapłaciłem 570zł z NW za 2,8L a jak byłem w samopomocy to koleś nawet nie potrafił normalnie wytłumaczyć co trzeba zrobić żeby mieć kontynuacjie tego ubezpieczenia co było ubezpieczone auto .Poprostu przejdz się do innych i zapytaj bo nie koniecznie w tym TRYG czy TRYK bedziesz miał taniej a niźeli w PZU czy WARCIE

609886857

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00