PK2 pisze:
To jest ciekawy temat, aczkolwiek ja mam inne informacje na temat dostępności części zamiennych do starych Mercedesów. Jeden miły człowiek z Classic Center Niemcy napisał mi kilka razy (to te e-maile otrzymywane po dwóch tygodniach czekania), że jest trochę części, których nie ma i Mercedes ich już nigdy nie dostarczy.
Wlasnie, a poza tym niektore czesci sa oferowane poprzez pseudo-unifikacji, tzn. sa oferowane od nowszych modeli na takiej zasadzie, ze pasuja. Tutaj chyba najslynniejszym przykladem jest znaczek stojacy na atrape chlodnicy do W 123. Oryginalny, w znaczeniu taki jak w latach produkcji W 123 jest nie do kupienia, oferuja tylko od W 201 i W 124.
Najwiekszy problem jest z elementami wnetrza. Tapicerka i czesci ozdobne to dramat, bo albo sa niedostepne albo wygladaja tragicznie. Jednak i tak nie mozna narzekac, bo takiego asortymentu nie ma nikt!
Wg mojej teorii MB wyprzedaje czesci z zapasow magazynowych do wyczerpania, potem taka czesc znika z oferty na pewien czas, aby powrocic do oferty, ale juz z produkcji biezacej po wyzszej cenie, rzecz jasna.
Z tego co zauwazylem jak zamawialem czesci do W 116 i W 123 to 75% nie byla wyprodukowana w Niemczech, wiekszosc z Holandii. Jednym z wyjatkow byl kluczyk, bo byl z Niemiec, z reszta nic dziwnego dokumenty sa przeciez w archiwum w centrali.