kubol pisze:
Jeż pisze:
Witam wszystkich,
Chciałbym poprosić o pomoc kogoś kto dysponuje taką wiedzą..
Potrzebuję ustalić rok produkcji samochodu jego VIN to: 114022-10-007581,
rozkodowałem silnik, skrzynię i kierownicę (te dane są ogólnie dostępne) problem ma jedynie z rocznikiem.
Podejrzewam że to rok 71, na naklejkach pod siedzeniami znalazłem taką datę,
atrapa grilla chłodnicy ma plastikową kratkę (sama atrapa jest wąska 68cm),
ma wykładzinę na tylnym podszybiu i pojedynczy zderzak.
Planuję w załatwić "ken kartę" z fabryki ale to trwa a zależy mi na czasie z tą informacją.
Będę wdzięczny za pomoc, kiedyś widziałem stronę gdzie były przyporządkowane ilości produkcji poszczególnych modeli do rocznika,
ale za chiny ludowe nie mogę znaleźć tej strony.
Pozdrawiam.
hej,
po pierwsze - to nie nr vin, a numer nadwozia, ale to tak porządkowo.
Po drugie - 250CE z numerem seryjnym 7581 musiało być wyprodukowane w 1970 r., ponieważ w 1969 r. wyprodukowano ich łącznie 5840, a w 1970 r. 8002 sztuki.
Zakładając naiwnie, że produkowali je w równym, miesięcznym tempie, wychodzi, że Twoja była zrobiona gdzieś ok. połowy marca 1970 r. Nawet 3 egzemplarze przedprodukcyjne z 1968 r. nie zmieniają nic w tym wyliczeniu.
Wyposażenie auta można sobie dowolnie poprzekładać, więc nie jest to wyznacznikiem. Plastikowa kratka grilla weszła w sierpniu 1971 r., ale podwójny zderzak szedł w coupe do sierpnia 1973 r.
Daten karta odpowie na wszystkie pytania.
Pochwal się jak ją dostaniesz.
Wielkie dzięki za fachową pomoc. Wiem już na czym stoję.. Czyli seria 1.
Jeśli to marzec 1970 r. to jestem w stanie wytłumaczyć sobie pojedynczy zderzak, który ktoś po prostu mógł zmienić.
Natomiast schody zaczynają się z atrapą chłodnicy z plastikową kratką, która jest węższa (68 cm) i pasuje jedynie do odpowiedniej maski,
jeśli u mnie założona była właśnie taka maska i atrapa to znaczy że również była zmieniona (bo wprowadzono ją ponad 1 rok po produkcji mojego egzemplarza) a samochód miał wypadek (choć po oględzinach tego nie stwierdzono).
Zostaje zająć się Daten Kartą i zobaczyć co tam się okaże..
Raz jeszcze dziękuję, odezwę się jak dostanę dokument i wrzucę jakieś zdjęcia z procesu renowacji samochodu.
Pozdrawiam.