danielos95 pisze:
....Widzisz tak się składa, że to moje auto, mój silnik i będę sobie wlewał w niego co tylko zechce. Pisząc ten post na pewno nie chodziło mi o radę gdyż decyzję już dawno podjąłem. Po tym jak się oczytałem co należy a czego nie należy wlewać do silnika postanowiłem zalać go półsyntetykiem i to był błąd. Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z tym zgadzać.
No to przecież jasne. Poza dyskusją. Tylko po co było bicie piany przez kilka tygodni? Nikt z nas nie ma możliwości przeprowadzenia badań laboratoryjnych ale też i nikt z nas jeszcze nie zatarł silnika z powodu używania prawidłowo dobranego oleju. Spekulowanie czy olej X jest lepszy od oleju Y to tylko strata czasu a często przy okazji można się zdekonspirować swoim niedostatkiem wiedzy na ten temat. Są oleje, których nigdy się nie wlewa do Mercedesa lecz są też i takie, które doskonale mu służą a jakie? to każdy sam najlepiej wie gdyż tak naprawdę każde auto jest trochę inne. To co dobrze służy w jednym silniku niekoniecznie musi być najlepsze w innym. Każdy ZNA swoje. Jego charakterystykę, wady, i zalety. Zatem oczywiste jest, że lejesz co ci się podoba a jak coś skopiesz to miło będzie jeśli wtedy nam napiszesz abyśmy i my przypadkiem nie popełnili Twego błędu. Na tym między innymi polega koleżeństwo na Forum w używaniu PODOBNYCH aut.
Ja powiedziałem swoje, Ty swoje i dobrze. Pozostańmy przyjaciółmi.
P.S.
Mój wpis był wynikiem błędnego zrozumienia Twojej wypowiedzi, którą zrozumiałem jako pytanie o radę a nie jako zaproszenie do miłej pogawędki o problemie używania oleju w silniku. Przepraszam