voytas pisze:
Przy wyłączonym acc enrich silnik się dławi przy nagłym otwarciu przepustnicy - przynajmniej tak było u mnie.
Pewnie strojenie na szerokopasmówce mogłoby troszkę pomóc, ale jednak bez wzbogacania się nie obędzie...
No bez jakiegokolwiek wzbogacania to się nie obejdzie, "jezdność" samochodu jest marna. Gdybyś dokręcił TPS to w zasadzie do akceptowalnej pracy wystarczą proste ustawienia wzbogacenia od szybkości zmian sygnału z TPS. Gaźnikowce z pompką przyspieszenia jakoś jeździły

Strojenie na szerokopasmowej to IMHO konieczność!
Owszem z odpowiedzi dwustanowej ze zwykłej sondy obudowując ją algorytmami analitycznymi teoretycznie niby dasz radę coś więcej powiedzieć ale to jest moim zdaniem prawie niewykonalne.
Bo masz raz opóźnienie odpowiedzi zależne od prędkości obrotowej i obciążenia silnika (szybkość przepływu spalin). Masz zmiany w składzie od warstwy paliwa przyklejonej do ścianek - jakie i kiedy zanikają do stanu ustalonego? To by trzeba na hamowni punkt po punkcie w stabilnych warunkach, straszna rzeźba...
voytas pisze:
Druga sprawa to po prostu skomplikowany sposób wprowadzania parametrów - trudno ocenić jakie dobrać wartości mapdot (x) dla których wpisujemy wartości wzbogacenia (y)...
Z tym prostym algorytmem (nie EAE z V2 czy V3) to trzeba zwiększać dawkę aż będzie przyjemnie jeździł a AFR i tak szaleje bo inaczej nie wyjdzie.
voytas pisze:
Minusem jest konieczność zebrania próbek, czyli po prostu trzeba będzie wielokrotnie wciskać pedał gazu (na postoju oraz podczas jazdy). Wydaje się że najlepiej sprawdziłby się program podobny do funkcji autotune w programie megatune...
Jeśli nie będę miał roboty na weekend to postaram się coś takiego wyprodukować...
Tylko, że jak już pisałem problem ze stanami przejściowymi jest taki, że zalezne są od tego czy zmienia się samo MAP a RPM są stałe czy np. samo RPM czy i jedno i drugie a i to wszystko jeszcze od temperatury zależne a i odpowiedź sondy i opóźnienia samego pomiaru. Można w tym rzeźbić latami

ja bym odpuścił, choć to z inzynierskiego punktu widzenia kuszące.
Automaty analizujące VE są ok do tego aby zacząć a i tak potem trzeba się przejechać w dwie osoby i spokojnie dokręcić wszystko ręcznie.
Tysiąc na paliwo po instalacji MS to dobry początek - jak się startuje z zerową wiedzą - przynajmniej u mnie tak wyszło
![[hihi]](./images/smilies/hihi.gif)
- teraz 95 tania to kto ma chęć na instalacje niech działa!
![[palacz]](./images/smilies/palacz.gif)